FEMEI

    Nu este prea indepartata vremea cand in Romania femeile  nu aveau acces decat la cateva profesii si de obicei acelea erau create sa usureze munca barbatilor.
Am studiat la facultate un semestru istoria medicine si nu-mi amintesc decat numele unei doctorite dar surorile de caritate erau des pomenite. Nu a auzit multa lume de Maria Cutarida Cratunescu . Iata ce gasim pe internet despre ea :

     ”Maria Cutarida Cratunescu (10 febr. 1857 - 16 nov.1916) a fost prima femeie medic din Romania. In 1884, la Paris, a devenit doctor in medicina, obtinand calificativul 'magna cum laude'. Pentru rezultatele deosebite i-au fost dedicate articole in ziarele vremii, precum 'Pressa' sau 'Romanul'. In tara si-a deschis o clinica particulara. A infiintat Societatea Materna, ce a jucat un rol foarte important in ajutarea copiilor saraci. Doi ani mai tarziu a luat nastere prima cresa din tara, la Fabrica de Tutun din Bucuresti, asigurand consultatii pentru cele 2000 de femei, care munceau in aceasta fabrica. A prezentat in 1900, la Congresul actiunilor feministe, de la Paris, lucrarea intitulata „Munca femeii in Romania”.

      Cu siguranta au fost sublocotenenti barbati care au sarit in aer incercand sa dezamorseze mine dar Ecaterina Teodoroiu a intrat in istorie prin singularitatea ei in aceasta bransa.
Incercand sa-mi satisfac curiozitatea legta de acest subiect am gasit cateva materiale interesante



    Ma duc cu gandul la o intrebare: de ce au intrat in istorie atat de putine femei , atat de putine incat le numeri pe degete? Doar pentru ca in acele timpuri societatea obliga femeia sa aiba mai degraba rol decorative decat social? Aceasta intrebare ma bantuie de mult timp inca din vremea cand am priceput ca nu este de bun gust sa dai de inteles unui baiat ca-l placi ci trebuie sa faci asa fel incat sa creada ca doar el este cel indragostit iar tu accepti acest omagiu. Interesanta mentalitate….nimic de zis! Nu sunt nici pe departe feminist mai degraba am o mentalitate conservatoare dar asta nu m-a impiedicat sa-mi aleg si sa practic un timp una dintre cele mai masculine profesii: aceea de doctor. Ca sa razbesti in aceasta profesie iti trebuiesc nervi de otel, un barbat bine situate in aceeasi bransa sau in politica si fara doar si poate, macar un testicul…propriu pe langa cele 4 ale sotului!!!!!!!!

 Chiar si azi, in secolul XXI cate femei sef de clinica, profesor sau academician sunt in medicina?  Tot pe degete le numeri…poate pe degetele de la mai multe maini dar tot acesta este etalonul.Societatea nu s-a schimbat mult ca mentalitate ne consideram moderni, progresisti dar in mod real suntem doar la nivel declarative, faptele ne contrazic. 
Ma inclin in fata memoriei femeilor care au facut istoria mai frumoasa la propriu si ma gandesc ca a doua oara am ales mai bine in ceea ce priveste profesia,.....dar despre acest subiect vorbim altadata.

Comentarii

Postări populare