Calcul corect de pret

Sunt cantrariata de afirmatia care se face destul de frecvent in legatura cu pretul apartamentelor si anume"pretul apartamentelor vechi este mai mare sau la fel de mare ca la apartamentele nou construite" .Nimic mai fals si iata de ce.

Calculele de pret se fac pentru apartamentele vechi raportand, intotdeauna, pretul la metrul patrat util pentru ca la astfel de proprietati cadastrul exprima doar suprafetele utile . Se scapa din vedere, intotdeauna, sa se aditioneze suprafata spatiilor comune a caror vanzare se face concomitent cu suprafata utila a apartamentului(ca si in cazul proprietatilor noi fata de care se fac comparatiile). Daca s-ar respecta acest calcul   am constata ca in realitate pretul /mp al proprietatilor construite inainte de anii 90 este si a fost tot timpul net inferior preturilor /mp la constructiile noi .Nu ca nu ar fi normal! Datorita acestor aspecte, scapate din vedere, s-a ajuns in situatia in care se considera ca apartamentele vechi costa la fel ca cele noi sau chiar mai mult.

CALCUL PENTRU APARTAMENT ULTRACENTRAL DE 80 mp UTILI CU BOXA DE 5 mp BALCON DE 6 mp SI SPATII COMUNE APROXIMATIV 10 mp PRET TOTAL 130000E.

CALCUL GRESIT:Acest apartament este frecvent judecat  astfel:pret/suprafata utila adica 130000/80mp=1625E/mp ...rezultat care descurajeaza orice cumparator. 

CALCUL CORECT: suprafata costruita apartament 100 mp fara balcon +6 mp balcon+5 mp boxa subsol+10 mp spatii comune total suprafata construita bun imobil (vezi cota parte trecuta in acte calculeaza suprafata imobilului si deduci spatiile comune!) =121 mp; pret proprietate 130000E/121mp=1074E/mp .

Parca ar fi tentanta o reducere de 551E/mp construit! Daca luam in calcul si faptul ca la o proprietate de acest gen nu se va adauga TVA decit in foarte rare situatii...CE PREFERAM?

Daca vom compara mere cu pere vom avea rezultatele de pina acum.

Comentarii

Postări populare