"CAUT VIDANJOR" sau "Furcile caudine ale inchirierii"


...sa nu crezi ca glumesc sau ca spun povesti: inchirierea este, de cele mai multe ori, pentru un proprietar, cu adevarat, trecerea prin furcile caudine. Oamenii isi inchiriaza casele din mai multe motive dar acum nu-i iau in discutie decat pe cei care inchiriaza de nevoie. Acestia simt o mare greutate in suflet cand dau din mana cheia  casei pentru care au muncit, uneori, o viata si care au un gol in inima cand pe usa intra un chirias degajat, insolent si care nu pretuieste dacat ce-i al lui si nimic din ce-i al altuia. Asist frecvent la predarea si preluarea unor proprietati de catre neferitii proprietari si uneori, chiar eu, care am vazut si bune si rele in 20 de ani de imobiliare, ma infior si regret ca astfel de neoameni ajung sa treaca pragul unor oameni cumsecade. Dispretul chiriasului atinge apogeul cand cu voce suficienta si din gat spune:  "Ce vrea asta ( proprietarul adica!)? Vrea bani nemunciti? Nu de la mine!" Si pe principiul ca fiecare trebuie sa merite banii pe care el ii plateste face jaf in casa inchiriata. Nu face un an de zile curat in casa de ajung geamurile ca la depozitul de ciment, allllbe si ca sa vezi daca este zi sau noapte trebuie sa stergi un "ochisor" de geam ; obiectele sanitare trebuiesc schimbate la finalul contractului ca fie nu mai functioneaza fie sunt pline de tartru depus pe ele ca stalacmitele in pestera; parchetul,  locul de joaca preferat  al catelului si dupa caz , al copilului este un bulevard pe care "domna"  care plateste, nu-i asa chiria asta mare!" umbla cu tocuri cui si in dormitor ( ca asa-i normal: unde se taraste in patru labe copilul si-i  cade suzeta calca si domna cu microbii tarasi ca trebuie si copilul imunizat cumva nu?!); bucataria.. candva mandria proprietarului.un loc in care, la preluarea csei dezastrele se tin lant : hota incleiata de atata gatit si necuratata sta pe post de decor deja; frigiderul trebuie bagat in masina de spalat vase ( daca si asta mai este in firea ei) si pus pe picioare astfel, iar masina de spalat rufe.... daca ar putea sa vorbesca ar fi mai ceva ca in cancan la gura ei. Daca are si curte proprietatea inchiriata aceasta devine, in cateva luni, un maidan plin de buruieni udate prosteste( dar ingrasate din plin de rahatii cainelui  nedeclarat la inceputul inchirierii) sau si mai trist, se usuca de neingrijire. Cand trage bietul om linie si vede ca ce-a luat pe mere a dat pe pere, lesina de disperare. Alta cheltuiala cu doctarul! Trist!
 O garantie, oricat de mare ar fi, nu acopera distrugerile provocate de un chirias de reacredinta. In tarile civilizate in care imobiliarele au traditie indelungata, garantia ajunge la 3 chirii si da!  atunci este asigurat proprietarul ca la final poate zugravi, poate completa lipsurile , repara si poate acoperi facturile neachitate de chirias. Apropos stii unde gasec un raft de sticla pentru un frigider Indesit, filtre de carbune pentru o hota, rotisorul de cuptor , mecanismul de la cada cu hidromasaj, gazonul de pe 300 mp  si poate-mi recomanzi un vidanjor pentru ca cel care a scos din fosa ecologica colmatata deja chilotii chiriasei-noroc ca erau tanga-, pusca cu bile a piciului, cutiile de medicamente ale coanei mari si muuuulte balonase mici zice el, ce-or fi fost alea, mi-a transmis prin nea Gicu  ca sa vidanjeze cine-a a stat acolo ca el nu mai calca pe la mine ca si-a stricat masina si l-a costat cat nu a luat pe vidanjare. Un pricinos, ce mai!
Am avut candva un apartament inchiriat pentru o luna la inceput de iunie. La plecarea chiriasei am vazut ca lampa din sufragerie avea abajurul plin de samburi de cirese trase la tinta de doamna respectiva.Am invatat ceva din asta si am pus un abajur cu palariuta orientata in jos sa nu stea samburii sau dracu stie ce mai putea sa ajunga acolo.
Lasind gluma dar cu amaraciune in suflet nu pot sa nu spun ca sunt si oameni care se comporta in casele inchiriate cu respect pentru munca celui care i-a pus casa pe mina si cand pleaca te intrebi daca chiar a stat acolo . Pe acesti oameni ii respect si-i iubesc pentru ca ei stiu proverbul" ce tie nu-ti place altuia nu- i face".Acestora le cer iertare si-i asigur ca vor fi pretuiti si recomandati de cei care s-au bucurat de prezenta lor.
PS pozele le-am gasit si nu m-am putut abtine sa nu le imprumut .

Comentarii

Postări populare