O zi din viata unui agent imobiliar


Despre imobiliare...Hm!...voi incerca sa-ti spun cateva lucruri interesante din lumea celor care, atunci cind vrei sa vinzi sau sa inchiriezi o proprietate, sunt alaturi de tine. Acesti oameni, agenti, cosultanti, consilieri, brokeri imobiliari au o lume a lor in care vreau sa intram impreuna pentru a-ti face o imagine de ansamblu. Vreau sa te ghidez pantru ca stiu ca singur risti sa te ratacesti printre opinii contradictorii:
-Nu cred ca e bine sa apelezi la un agent. Ce sa mai platesti si comision, cauta-ti client singur, uite aici site-uri unde sa publici!
-Eu am vandut cu X care este cel mai bun, uite numarul lui de telefon!...
Si tot asa fiecare are o parere dictata de propria lui experienta.
...hai sa vorbim despre aceasta lume despre care ai auzit dar despre care stii prea putine. Sigur ca fiecare dintre noi crede ca poate urca Everestul... Eu ii admir pe acesti oameni, sincer, dar... ramine sa se anreneze suficient, sa-si finanteze calatoria si apoi sa o si faca!
Zilnic, aproape, ma intilnesc cu persoane care zic:
 "-Ce mare chestie sa fii agent imobiliar si eu pot!"
- "Da?Te rog !Iti voi povesti o zi chiar doua din viata unui agent si te rog, pofteste apoi si fa-te agent pentru tine sau macar pentru scurt timp pentru altii si apoi mai vorbim."
 Cum ajung la birou ti-am povestit deja.... si asta nu e nimic vezi varianta metrou sau si mai rau tramvai. In fine ! Am ajuns. Incep treaba cu cititul e-mailurilor. Un hatis in care daca nu detii arta cititului pe diagonala te pierzi usor. Raspunzi la e-mailuri si constati ca intre ele este o cerere. Cauti in baza de date, nu ai ce doreste dl Y. Incepi cautarea pe sistemele de colecatre anunturi de la particulari. Dupa mult timp gasesti  un vraf de anunturi care aparent se potrivesc. Pare ca ai gasit ceea  ce cauti, propritatea visata de Dl Y si suni cu speranta in suflet:
 ,,- Alo?"
Raspunde o voce suava,,
- Agentia Z,  buna ziua !"
Incerci altul:
,,-Dl Proprietar am gasit pe net anuntul Dv Colaborati cu agentiile ?"
 ,,-Hai sictir ba!" raspunde el prompt.
Din nou
,,- Alo, Dl Proprietar.. alea, alea....
,,-Colaboram, desigur. Veniti" zice dl P si te duci cu speranta ca e ce trebuie si ca ce ti-a zis la telefon e real .
Dupa un drum de cosmar prin oras ajungi si ..surpriza! cand suni la poarta soneria suna ca telefonul tau!... Nu e soneria e chiar telefonul! E proprietarul care te anunta , cu grija in glas, ca nu poate ajunge si fie vii joi fie faci poze prin gard si semnezi contractul cu Grivei care e sigur acasa si care latra aprobator ranjind niste dinti cat China de mari la tine prin gard.
Te intorci la birou cu coada intre picioare dupa modelul Grivei cu care tocmai ai conversat si vorbesti cu Dl Y, clientul doritor de casa si-i faci cateva propuneri de vizionare. Esti vesel si increzator ca restul zilei va fi bine si  oricum este vineri si maine te duci la peste si te odihnesti. Dl Y zice cu fermitate ,, da" la propunerile pe care i-le-ai facut pentru vizionare dar e o mica problemuta are azi 2 sedinte si poate abia simbata pe la 12 ca nu e asa! macar simbata sa se scoale si el mai tirziu, si mai are ceva de facut...in prealabil! ...si pestele invinge toate legile biologiei si zboara .....nu-l poti refuza ca de ,,clientul nostru stapanul nostru"!!!!!!!!!!!!!
Nu-ti mai descriu si ziua de sambata!.... cand ai vrea sa te duci si tu mai lejer imbracat si cu undita in portbagaj dar nu-ti permiti ca Dl Y e om cu staif si te temi sa nu-l ofensezi prin lejeritatea tinutei. El meru e la 2 ace si ...cand vine ramii mut! E in pantaloni scurti si cu rachetele de tenis pe umar, lac de sudoare ca a jucat cateva seturi, rapid cu...si zice numele unui pesonaj ultracunoscut de la TV.... si cam pute ...Propritareasa la care vrei sa-l "plasezi" , o doamna stilata, cind il vede si mai ales cand il ...,miroase,  se incrunta si te ia intre patru ochi sa-ti spuna delicat sa plimbi ursul ca ea nu primeste  pe oricine in casa de x-mii de E si de altfel ti-a zis ca vrea un om asa si asa..de parca se marita cu el! Pleci si incerci sa faci cumva sa-l determini pe seninul client sa veniti la vizionari in alte conditii vestimentare dar nu se prinde si te framinti cum naiba sa faci ca vezi cum munca ta de zile multe se spulbera..dar nimic !Nu pricepe si tu trebuie sa fii perfect bine crescut nu magar cum ai vrea sa fii si sa-i zici de la obraz.  A doua vizionare nu e ca prima casa e asa si asa, porprietarul e constient, s-a uitat pe geam si a vazut masina clientului si sta la locul lui, a inteles ca, transpirat sau nu, e posibil sa inchiieze acest client.  Dar nu e sa fie ! Dl Y vede gresia de sub cada putin crapata si-i sare mustarul:
,,- Domnule, e ceva teribil- zice el- pai pe ce naiba vreti atitia bani!?"....
....propritarul,  cu ochii scosi din cap de furie va imbranceste pe usa si-l pune in drepturi pe catel...adica liber prin curte ca sa nu se intorca cumva nenorocitul de agent si sa incepa sa-l scuze pe Dl Y.
In schimb Dl Y , amabil din fire,  iti multumeste pentru vizionari cu cuvinte alese: incompetent, imi consumi timpul, poate invatati si voi ceva, va invit la mine sa va angajati sa va invat eu sa lucrati cu oamenii...si tot vorbe alese!
Pleci in final la peste unde, de draci rupi undita in bucati sarind ca apucatul pe melul baltii. Paznicul, care vegheaza vine si te ia de guler, te indeasa in propria masina dupa ce te taxeaza ca de! este balta de pescuit sportiv nu garla din capul satului....plaeci cu sentimentul ca bucuriile we-ului abai au inceput si ....si maine este o zi!
....SI TOT ASA ..MAI VREI CEVA ?! DACA TE-AM CONVIS TE ASTEPT PENTRU CA NOI FACEM ANGAJARI!

Comentarii

Postări populare