Cereri serioase
Avem asa de multi clienti ca nu mai facem fata !Zilnic ne vin zeci de cereri care mai de care mai exacte si mai posibil de rezolvat.Culmea este ca nu reusim sa vindem mare lucru.Oare de ce?!Ajutati-ma, va rog, ca nu mai inteleg .Uite am urmatoarea cerere:cautam casa cu teren/ curte ,minim 250 mp, suprafata utila peste 150 mp zonele Turda,Domenii,Dorobanti maxim 150000E!Ce ,nu este o cerere serioasa?Hai da-o naibii de treaba ,sa nu indrazniti sa-mi spuneti ca acest client bate cimpii!Ce 150000E nu sunt bani?Ah,daca i-as avea acum as fi zmeu .El ii are si vrea o casa ...culmea este ca a gresit zona si cam 90% din cereri au cite ceva gresit:zona,suma,suprafata,intentia celui care afirma ca este cumparator ...Alearga agentii imobiliari in lungul si-n latul orasului aratind proprietati unora care fie nu au bani,fie nu au destui bani,fie nu au bun simt si doar te pun pe drumuri,nu mai raspund la telefon dupa ce depun cererea sau dupa ce fac vizionari ....am obosit!Ma-am decis sa urmez exemplul unei frumoase si destepte moldovence care face afaceri imobiliare in Bucuresti si sa institui taxa de vizionare.Sunt sigura ca asa voi stavili avintul fara bariere al cautatorilor de iluzii care ne pun pe drumuri zilnic.
Comentarii
Eu raspund dupoa a doua solicitare sau daca are o referinta in spate de la cineva cunoscut.
El a aparut in contextul actual de blocaj financiar pe piata si este generat de spiritul de vesnic bisnitar al romanului, care a auzit el ca va gasi anul asta case in Cotroceni, Primaverii, centrul istoric si mai stiu eu unde cu 100.000, ca vanzatorii sunt muritori de foame si el, salvatorul, va veni cu cel mult 20% din pretul actual si ii va scoate din foame pe saracii proprietari ai unor unitati locative de milioane de euro. Si pentru asta va trebui sa le si multumim, atat vanzatorii cat si noi brokerii, pentru sansa nesperata la supravietuire. Si uite asa zvonul a facut inconjurul tarii asteia dependenta de spiritul de turma, si au inceput sa dea buzna toti 'investitorii' de criza. Credeti-ma, peste 80% din ei nu au nici macar bani de avans.
Se pot incadra cel mult la categoria descrisa de Andrei, cea de turisti imobiliari.
Ce ne mai place sa repetam cuvinte citite pe internet...
Dar procedeul este folosit si in alte tari, este o sursa exceptionala de sourcing pentru distressed assets. Si totul se bazeaza pe numere, un hunter bun da in jur de 300 de telefoane pe zi si obligatoriu gaseste un deal. Ideea e ca acei hunteri au in spate cel putin 10 investitori LICHIZI care sunt gata sa puna pe masa in aceeasi zi 60-70% din valoarea de piata a proprietatii, deci nu suna doar ca sa se afle in treaba. Si IN NICI UN CAZ nu il intreaba pe proprietar daca e in distress, ci afla singuri dupa primele 30 de secunde ale convorbirii
Si la cititul de pe internet, ma refeream la foarte multi colegi de bransa care folosesc acesti termeni imprumutati fara sa aiba habar ce inseamna in realitate, de dragul de a parea ceea ce nu sunt.
Si, credeti-ma, de cand m-am intors in tara, am intalnit destui, si inca in pozitii foarte importante, carora le este rusine sa spuna ca sunt agenti imobiliari si se impaneaza cu titluri care mai de care mai pompoase gen 'analisti', 'consultanti', etc, fara sa aiba nici cea mai mica doza de competenta pentru titulatura respectiva. Nu inteleg de cand a devenit o rusine in Romania sa fii agent imobiliar, eu am fost timp de peste 10 ani si nu imi e rusine cu acele vremuri, chiar ma mandresc.
Deci, chiar imi cer scuze daca m-am facut gresit inteles, in nici un caz nu am venit la Dvs acasa (pe blog) sa va jignesc :) Comentariul meu se referea la acei agenti la care v-ati referit Dvs.
Eu definesc consultantul imobiliar ca si o persoana capabila sa faca un studiu de piata, un calcul de fezabilitate, un proiect de marketing pentru ofertele din portofoliu, nu sa le ofere ca si ideale pentru ca asa zice el, cum din pacate observ ca inca se lucreaza. Consultantul este acela care la solicitarea unui cumparator/investitor/dezvoltator/industrias/retailer etc. este in stare sa prezinte argumentat un studiu de fezabilitate, bazat NUMAI pe cifre, care sa ii ilustreze acestuia din urma exact la ce trebuie sa se astepte inainte de a face investitia respectiva, care vor fi costurile si expectativa clara de profit, rata de risc, strategii de iesire in caz de forta majora, si mai pot continua pana maine cu fisa postului.
cu ce sunt de acord, este ca denumirea de "agent" este improprie si chiar urata, si e normal sa se schimbe in broker, dar de aici si pana la a impamanteni titulatura de consultant in randul agentilor imobiliari... Parerea mea e ca brokerajul nu suporta comparatie
cu consultanta. In toate firmele mari din Europa, vorbim de departamente diferite.